Loading

1998 COLUMBARIUM

Texts

The Cadiz Cemetery, facing the Atlantic Ocean like a true “maritime cemetery”, was closed citing for public health reasons.

The Discalced Carmelites of Cadiz, daughters of St. Teresa of Avila, had the problem of finding where to move the remains of the Sisters who had been interred there.

They decided to create a Columbarium in the Roman manner, on the convent roof terrace, on Costa Rica Street in Cadiz, and facing the sea. An antiquated laundry area on the roof, a small room in whose window a bell had been placed, as it was the highest point on the building, was the new site.

It was built with almost nothing: with lime whitewash and white marble from Macael, and with the light in Cadiz. A white prism was placed in the center as an altar, and a few long benches were built to each side. On the walls above the benches, the niches with the engraved names. Everything, included the floor, was made with white Macael marble. In the back, as an altarpiece, the window was preserved with its angled opening and the bell against the light. Nothing more, and nothing less. The remains rest in peace and, if possible, are even closer to heaven and the ocean.

Technical data

Architect: Alberto Campo Baeza in collaboration with Tomás Carranza. Location: Cádiz, Spain. Client: Discalced Carmelites. Project: 1998. Built: 1998. Area: 20 sqm. Photographer: Javier Reina.

Plans

Images