Loading

2020 Sitges

Texts

A hillside plot in Sitges, in the Garraf district. A site with a pronounced slope in a northwest-southeast direction, with superb views of the Mediterranean Sea on the distant horizon. We propose building a house in the style of a belvedere that will highlight and capture this panoramic landscape, a striking concrete volume over four floors. On the first floor, the main living, dining and kitchen areas are distributed in continuity on a robust, markedly north-south oriented, horizontal plane open to the sea. A glass box from which to enjoy the magnificent views. Beneath this belvedere plan are the ground floor, with the bedrooms, bathrooms and an office, and the basement, with a large garage, storage and utility room. The spectacular penthouse level is reserved for the master bedroom with its dressing room and bathroom.

The floor plan is linear, with a more closed rear strip that houses the service areas (wet rooms and staircase-elevator), and a frontal strip open to the landscape with the living-dining room and the bedrooms. On the first and attic floors, the southern end of the building is bordered by verandas with awnings or vines and jasmine vines providing protection from direct sunlight.

Geometrically, the floor plan is based on an approximate module of 4 m along its longitudinal axis and a double transverse bay of 5.90 and 2.15 m. The basement floor is detached from the main façade plane with a third 4.8-metre bay forming the necessary tiered structure to adapt to the topography.

The horizontal plane of the belvedere is enclosed by a retaining wall at its end and at the rear.  At the southern end of the wide terrace generated by this plane is the swimming pool, the finishing touch to the geometric composition of the floor plan. A longitudinal courtyard on the west facade allows natural light into the bathrooms and service units of the bedroom floor. And the two platforms on which the house sits on the terrain are connected by external stairs.

Technical data

Architect: Alberto Campo Baeza. Location: Sitges, Barcelona. Client: Private. Project: 2019. Area: 550sqm. Collaborators: Ignacio Aguirre López, Alejandro Cervilla García, María Pérez de Camino Díez, Alfonso Guajardo-Fajardo Cruz, Sara Fernández de Trucios.

Plans

Models

Images