Loading

1982 ETSAM GYMNASIUM

Texts

This is the first prize winner awarded in a competition organized between the professors of the School of Architecture of Madrid, to build a sports complex on the same lot.

Basically, the solution centers on taking advantage of the enormous sectional change of the site in order to embed the two boxes containing the required uses: a large multi-use court, resolved with top lighting, and the gymnasiums. The volume of the construction thus disappears, two accessible horizontal planes focused westward to the beautiful panorama of Madrid the only remnants. The whole composition is articulated by a great transversal cyclopean concrete wall, which begins by retaining the adjacent ground and ends by emerging as a reference, maintaining constant its cornice line. The stairs which join the different levels is supported by this wall. With its north-south orientation and convenient openings, the wall offers diverse plays of light which resonate in the created space.

Technical data

Architect: Alberto Campo Baeza. Location: Madrid, Spain. Competition: 1982.

Plans

Models