Loading

2016 GG House, Madrid

Texts

MUCH MORE WITH MUCH LESS

Precisely that, much more with much less, is what I have tried to do in this my latest project, the GG house. A very small house on a very small plot, with a very small budget.

A rectangular plot 8x17m in Madrid-Hortaleza, where regulations only permit construction on a 5x10m rectangle.

We decided to place the communal areas – the living-dining room and kitchen – on the first floor in order to create a single space in accordance with the regulations, measuring 5x10m on the ground floor and 6m in height. A very vertical space, pierced by the light coming from above through a skylight and tensing it, open to the south via a large horizontal window stretching across from side to side, and protected on the outside by a large veranda full of vines and jasmines.

On the ground floor, the entrance, with a 5x4m room on either side, one for the parents’ bedroom and the other as an office. Their windows will open onto the south-facing front garden, bordered by the outside wall.

In the basement, with a courtyard on both sides, are two 5x4m rooms for the children’s bedrooms. Both rooms have large windows overlooking the courtyards. And in the center, opposite the staircase, is the shared bathroom.

The staircase in the center connects the three floors. And above the living room, a generous roof terrace, access to which will be carefully designed. Here too, there will be verandas with vines and jasmine.

I have put all my hopes into this house, the smallest I have ever built, which I want to be able, one more time, to bring happiness to the people who live in it.

Technical data

Architect: Alberto Campo Baeza. Location: Madrid. Client: Private. Project: 2016. Collaborators: Ignacio Aguirre López, Alejandro Cervilla García, María Pérez de Camino Díez, Elena Jiménez Sánchez, Tommaso Campiotti.

Plans

Models

Images