Loading

1988 TURÉGANO HOUSE

Download complete project

Texts

This house is the result of a competition the owners called for amongst their architect friends.

The topography, midway down a hillside, the rigorous compliance with building codes, and the maximum economy of means were compositionally resolved in a white and cubic “hut” that measures 10 x 10 x 10 meters.

The white cube is divided in two: the northern half, with the service areas, and the southern half, with the served spaces. The first includes a central strip with bathrooms, water-closets, and stairs. The bedrooms and the kitchen face directly north. The living room and dining room, located in the served half, are of double height, with the study in the highest point. The study peers over the dining room, which in turn looks upon the living room, thus producing a diagonal space of triple height. The cubic nature of this white hut is accentuated by the window glazings flush with the facade, and by the color white with which all is resolved.

Light, the central theme of this house, is gathered, captured, by windows and slots as it makes its journey from east to southwest, becoming, in its movement, the spatial protagonist of this project.

Technical data

Architect: Alberto Campo Baeza in collaboration with Pedro Valle. Location: Pozuelo de Alarcón, Madrid, Spain. Client: Roberto Turégano and Alicia Sánchez. Project: 1986. Built: 1988. Area: 260 sqm. Photographer: Hisao Suzuki, EACB.

Plans

Models

Images